Sider

mandag 13. februar 2017

MANDELSMØR


Mandelsmør er noe av det aller beste jeg vet, men også noe av det aller dyreste man kan kjøpe :/...... helt til jeg innså at det er jo veldig enhelt å lage det selv. Gjør jeg det derimot, det er jo en helt annen sak. Det er akkurat som med støvsuge stua, det tar 10 minutter, men likevel presterer jeg å utsette det. Jada, men i dag kom jeg tidlig hjem fra jobb, og jeg satt uansett bare å småpuslet litt på pc`n, så da fant jeg endelig ånden.

For å lage dette trenger du en kraftig blender, en som tåler å gå på full styrke en stund. Jeg har en Raw blender med 2 hk (ca 1500 kw), den er helt super. Men selv om jeg har en kraftig blender må jeg være tolmodig, og ta pauser sånn at den ikke går varm. Min har en innebygd sikkerhetsfunksjon, som gjør at den skrur seg av helt når den blir for varm, og må ha 20 minutters pause før den vil virke igjen. Man kan jo gjette seg til at jeg ble litt skremt første gangen det skjedde ;). Bruksanvisning liksom, hva trenger man den til....

Mandelsmør:
200-300 gram mandler
1 klype salt (går fint uten også)

Varm stekeovnene til 150 grader. Spre mandlene utover et stekebrett, og sett de i ovnene i 10 minutter. La de avkjøles litt før du heller de i blenderen, men de bør være litt lunkne.

Så er det bare å kjøre på og sakte, men sikkert blende til mandlene slipper på fettet og blir til smør. Dette kan ta litt tid, omtrent 10-15 minutter, og du må nok stoppe opp noen ganger og dytte massen ned igjen. Det er også en hårfin balanse mellom for sakte og for rask hastighet før bladene bare spinner. Går blenderen varm er det også mulig du må ta en liten pause. Etter hvert vil massen gå fra å være malte mandler, til å bli mer fettete og få en smøraktig konsistens. Fortsett til massen er så kremet som du ønsker den.

Bland inn en klype salt før du heller det over på glass og setter det kjølig. Salt kan også sløyfes, eller du kan tilsette mer enn en klype hvis du ønsker det. Noen tilsetter også vaniljepulver, men det synes ikke jeg er nødvendig.

Oppbevares kjølig i ca 2 uker.

I kveld blir det yoghurt med mandelsmør, honning og kakaonibs til kveldsmat altså. Nugatti kan bare seile sin egen sjø, den er utkonkurert her i huset av en 1000ganger sunnere variant. Helt uten tilsetningsstoffer, og ikke minst uten sukker og andre ulumskheter.

Du kan lage nøttesmør av alle typer nøtter, cashew, walnøtter og hasselnøtter. Eller av frø, som solsikkefrø eller gresskarfrø, hvis du ikke tåler nøtter så godt.

Jeg lager alltid litt mandelmelk av restene som blir igjen i blenderen, for det er nesten umulig å få skrapt det helt rent rundt bladene. Tilsett ca 3 dl kaldt vann og blend det godt. Sil av og hell på en flaske som sette kjølig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar