Sider

søndag 12. februar 2012

GLUTENFRI GRANOLA (bakt frokostblanding)

I går var jeg en tur til Sverige for å handle inn diverse glutenfrie produkter. Mel, knekkebrød, en liten pakke kjeks (en bitte liten utskeielse) og masse frø ble det. Stod og vurderte om jeg skulle kjøpe frokostblanding også, men bestemte meg for å lage min egen i stede. Har ikke alltid tid til å lage havregrøt på morgenen lengre og da er det greit å ha et knasende godt alternativ :). Denne er veldig kjekk å putte i en liten boks og ha med seg sammen med en yoghurt også. Min favoritt er Skyr vanilje og denne.
Granola er amerikansk og brukes om frokostsnaks bestående av havre, nøtter og honning, og bakt til det er sprøtt. Det er akkurat det som er basisen for denne frokostblandingen også. I tillegg har jeg tilsatt frø, nøtter og bokhvete for mer smak, fiber, fett og proteiner. Havregryn inneholder mye magnesium som er bra både for fordøyelsen og hvis du plages med kramper i musklene.
I oppskriften under står det jeg brukte, men mangler du noe bytter du det bare ut med samme mengde av noe annet. Denne er bittet litt søtet, med honning da, med det kan så klart sløyfes. Eplejuice funker også bra som søtning, erstatt da litt eller alt vannet med juice. Trenger ikke varme opp juicen siden du da ikke trenger å løse opp honningen.

GLUTENFRI GRANOLA.
7 dl glutenfrie havregryn
2 dl bokhveteflak
2 dl hel bokhvete
1/2 dl linfrø
1/2 dl sesamfrø
1 dl solsikkefrø
1 3/4 dl gresskarfrø
2 dl grovhakkede nøtter (blanding av hassel, mandel, cashew, paranøtter)
saft og skall fra 1 appelsin
3 ss honning (kan sløyfes)
2 dl kokende vann (kan erstattes med eplejuice hvis honning sløyfes)

Mål opp og hell alle de tørre ingrediensene i en romslig bolle. Den hele bokhveten må skylles i varmt vann før du blander den i, da får du fjernet noen bitterstoffer som gjerne sitter i skallet og den vil smake bedre.
Har du ikke akkurat de frøene jeg brukte bruker du samme mengde av de du har. Det samme gjelder med nøttene. Er du allergisk mot nøtter kan disse også byttes ut med mer frø.
Riv og finhakk skallet fra appelsinen før du tilsetter det.
Bland appelsinsaft, honning og kokende vann i en skål, og rør til honningen har oppløst seg før du heller det over alle de tørre ingrediensene. Bland godt slik at alt blir jevnt fuktet.


Fordel alt utover to bakebrett med bakepapir og sett de inn i forvarmet ovn, på 170 grader varmluft. Bak det først i 15 minutter før du tar ut brettene, rører og bytter plass. Samtidig vil du også slippe ut dampen slik at blandingen får tørket godt. Bak videre i 15-20 minutter, åpne døren for å slippe ut damp og røre hvert 5-10 minutt. Bytt plass flere ganger hvis du ser at det ene brettet begynner å bli mer ferdig.
Avkjøl og hell det over i en tett krukke eller boks. La det gjerne avkjøles i ovnen med åpen dør, da vil du være sikker på at den blir ekstra spør og knasende.


Har du lyst til å ha tørket frukt i frokostblandingen din anbefaler jeg å putte det i etter at du har bakt den. Frukten bli fort brent i ovnen, rosinene for eksempel blir gjerne små forkullede klumper.

Jeg måtte smake på min med en gang den var avkjølt i dag.


Sammen med kulturmelk, bringebær, rosiner og kakaonibs. Bruk mørk sjokolade (70% eller mer) hvis du ikke har kakaonibs. Kakaonibs er supermat, kakao i rå form, ikke varmebehandlet og inneholder derfor all den sunnheten sjokolade kan gi (antioksidanter, jern og magnesium). Jeg har kjøpt mine HER.

Da skal jeg en tur på trening :)

God søndag og gratulere til alle mammaer, spesielt til min da så klart :)

1 kommentar:

  1. Det så veldig lekkert ut! elsker granola i alle varianter :)

    SvarSlett