Sider

lørdag 22. oktober 2016

DEN BESTE JUICEN lager du selv


Sist uke var vi i Barcelona på ferie, og der spiste vi lunsj og middag på La Bascula flere dager. En vegetarisk restaurant, med utrolig god mat, pluss at det er et veldig spesielt og stemningsfullt sted. Du finner det ikke med mindre det er åpent, når det er stengt er alt gjemt bak en stor port. Det ligger i en smal gate, ikke langt fra Picasso museet i El Born. Ikke noe navn, eller noe tegn på at der ligger det et bra spisested. Jeg mistenker også at de har stengt mandager og tirsdager, og åpningstidene er jeg faktisk ikke sikker på. Som de fleste steder i Barcelona så er det nok litt varierende når de åpner og stenger. Vi hadde en kveld med regn og torden hvor vi ble sittende lenge der, både for middag, juice, kake til dessert, og for å tørke opp sko, klær og paraplyen. Når man finner et sånt sted får selv en ruskette kveld og litt torden og lyn sin sjarm.


Dette er ikke fine dining, men rustikk og enkelt. Lokalet er en gammel sjokoladefabrikk, bordene er laget av gamle skapdører og maten får du servert på nedbrytbare enganstallerkener.



Du bestiller selv ved kassen, og betaler også der før du går. Tips kan du legge i en liten vaske ved kassen hvis du ønsker. De har en tavle med dagens retter, pluss en meny med masse forskjellig. Selv om de ikke kan garantere at hele kjøkkenet er fritt for gluten, har de mange retter som er glutenfrie, og de har også glutenfritt øl. Så for meg som ikke blir veldig dårlig hvis jeg får i meg litt gluten, men gjerne unngår det, så er dette helt perfekt. Jeg ofret meg også en dag, og spiste den veganske burgeren. SÅ god, at dette må vi nok prøve å gjenskape hjemme.


På La Bascula drakk jeg også den beste juicen jeg har smakt noen gang. Ferskpresset juice, hvor du kunne velge 3 ulike ingredienser. Jeg valgte eple, sitron og ingefær, og DET ble godt det. Vi ble hekta, og nå har jeg vært og kjøpt meg min egen slow juicer. Så til lunsj i dag, ble det hjemmelaget juice sammen med pannekakene.

Syrlig eplejuice med ingefær, ca 4 dl/2 små glass:
4 epler (evt pærer)
1/2 sitron
1 cm tykk skive ingefær

Vask eplene godt, og skrell de eventuelt, fjern kjernehuset og del i biter. Skjer av skallet og det hvite på sitronen. Skrell ingefæren og del den i mindre biter på tvers av fibrene, som vil gjøre det lettere for juiceren. Tilsett alt litt og litt i juiceren, og vips så har du ferdig juice.

Jeg lot alt gå gjennom juiceren to ganger, siden jeg kjente at restene som kom ut forsatt var litt fuktige. I tillegg puttet jeg det meste av eplerestene i pannekakene vi spiste til lunsj. Det er det eneste kjedelig med å lage juice, fremfor smoothie, at du kaster så mye av frukten. Det kan man jo unngå ved å bruke de i brød, pannekaker, eller i sauser og supper. Gulrot kan jo fint puttes i en pastasaus, og eple og pærer smaker godt i brød og pannekaker.

Har du ikke juicer kan du fint lage juicen med en blender, også siler du det gjennom en tesil. Jeg har en tesil i tøy jeg har kjøpt hos Søstrene Grene. Sørg for at du er ren på hendene så kan du klemme forsiktig på posen til all væsken er klemt ut.

Juiceren jeg har kjøpt er denne fra Witt. Jeg leste en god del før vi kjøpte, for å finne en god en som ikke koster skjorta liksom. Siden jeg ikke har noe erfaring med juicere fra før leste jeg også en god del på forskjellene mellom en slow juicer og en juicesentrifuge. Vi havnet på en slow juicer, og det er jeg veldig glad for nå. Slow juiceren lager vesentlig mindre støy en sentrifugene, og det er en fordel for oss som har en leieboer vi ikke vil vekke tidlig på morgenen. I tillegg presser den fruktene fremfor å kverne de, og det gjør at juicen beholder mye mer av næringsstoffene. Min juicer kostet 2500, og det synes jeg er en ok pris å betale for et nytt leketøy på kjøkkenet. Derimot synes jeg det er for mye når noen av de koster 4000 og over 5000.

Ferskpresset juice er ferskvare, og selv om den sikker står seg i kjøleskapet en dag, er den aller best og mest næringsrike med det samme. For når fruktene er knust vil næringsstoffene gradvis forsvinne/fordampe eller lekke ut. Jeg skal ikke gå inn på noen detaljer i kjemien her, for det er ikke mitt felt. Vi hadde om det når jeg tok kostholdsveileder, men akkurat nå husker jeg ikke detaljene rundt det som skjer. Men det er også noe med at en helt fin frukt inneholder flere næringsstoffer enn en skadet frukt. Selv om det antagelig er små forskjeller mellom et eple med en brun flekk og et helt fint et, så er det visst en liten forskjell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar